Skolyoz Korsesi İle Skolyoz Tedavisi

Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde skolyoz korsesi kullanmak son derece etkili ve avantajlıdır. Bilindiği üzere skolyoz, omurganın sağa veya sola eğrilmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Yetişkinlerde veya çocuklarda ortaya çıkabilen skolyoz farklı sebeplerden oluşabilir. Türkiye’de 2 milyondan fazla kişinin skolyoz hastası olduğu düşünülmektedir. Skolyozun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte birkaç farklı sebepten meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalığın ilerlememesi için kullanılan medikal ürünler arasında skolyoz korsesi vardır.
Skolyoz, doğuştan gelebilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Gebelik döneminden kalan bir problem sonucu çocuklarda skolyoz belirtileri görülebilir. Ayrıca beyin felci geçirenlerde veya kas ve sinir hastalıkları yaşayanlarda skolyoz oluşabilir. Genellikle normal gelişen bir omurgada nedeni belli olmadan aniden ortaya çıkabilir. Bel ağrıları ve sırtta gözle görülen bel eğrilikleri skolyoz şikayetlerine neden olur.
Skolyoz Korsesi Tedavisi
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisi en sık başvurulan yöntemler arasında yer alır. Kişinin omurgasında sağa veya sola doğru eğrilikler olduğunda bu rahatsızlığı gidermek için skolyoz medikal korsesi kullanılabilir. Skolyoz tedavisi özellikle yetişkinlerde uzun bir süreç gerektirebilir. Skolyoz tedavi sürecinde durumunda daha da ilerlemesini engellemek için skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde kullanılır. Pek çok kişinin merak ettiği skolyoz korsesi nedir sorusunun yanıtına baktığımızda, kıyafetlerin içine giyilebilen kişiye özel üretilen bir giysidir.

Skolyoz Korsesi Nasıl Kullanılır?
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde skolyoz korsesi kullanımı son derece pratik olup çocuk veya yetişkin fark etmeksizin herkese uygundur. Kıyafetlerin içine giyildiği için herhangi bir şekilde dışarıdan fark edilmez. Skolyoz medikal korsesi omurgadaki eğriliği sarıp vücudun düz ve estetik görünmesine yardımcı olur. Skolyoz medikal korsesi kullanmak için doktora başvurarak kişiye özel tasarım yaptırılması gerekir. Her hasta kendi omurgasındaki eğrilik düzeyine göre özel üretilmiş skolyoz korsesini kıyafetlerinin içine giyerek rahatlıkla kullanabilir.
Skolyoz Korsesi İle Skolyoz Tedavisinde Korse Ne Kadar Takılır?
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde skolyoz korsesi takma süresi her kişide farklılık gösterebilir. Omurganın eğrilik seviyesi ne kadar ilerlemişse skolyoz korsesini daha uzun süre giymek gerekebilir. Kemik gelişimi tamamlanana kadar takılan skolyoz korsesinin kullanım süresi eğriliğin büyüklüğüne göre değişir. Genellikle ergenliğin bitişine kadar devam eden skolyoz korsesi kullanımı bazı durumlarda yıl bazında uzayabilir. Skolyoz korseleri kullanım zamanı ve amacına göre farklı çeşitlere ayrılır.
Skolyoz Korsesi ne İşe Yarar?
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde skolyoz korsesi türleri kullanım amacına ve ihtiyaçlara göre farklılık gösterir. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı tipte skolyoz korseleri kullanılır. Kişiye özel, içten veya dıştan giyilebilen skolyoz korsesi çeşitleri şunlardır:
- Milwaukee skolyoz korsesi
- Boston skolyoz korsesi
- Wilmington skolyoz korsesi
- Gece skolyoz korsesi
- Rigo-Cheneau skolyoz korsesi
- Spine-Cor skolyoz korsesi
Bunlar arasında Milwaukee korsesi CTLSO olarak geçer ve ameliyat sonrası için kullanılır. Genellikle ağır metaller kullanılarak üretilen bu korseler dıştan giyilmesi ve eski tip olması nedeniyle pek tercih edilmez. Bir diğer skolyoz korsesi olan Boston korsesi günümüzde en çok kullanılan ve Türkiye’de çok tavsiye edilen modeldir. Tüm vücudu saran omurga hareketlerini büyük ölçüde kısıtlayıp eğriliği düzeltmeyi amaçlayan Boston korsesi son derece faydalıdır. Kalça bölgesinden başlayıp göğüs bölgesine kadar uzanan tiptedir.
Skolyoz Korsesi Türleri Nelerdir?
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde kullanılan skolyoz korsesi çeşitleri arasında Wilmington adı verilen modelin kullanımı da bir hayli yaygındır. Boston korsesine benzediği için popüler olan bu korse ön tarafından kapatılabilir ve kişiye özel olarak üretilir. Gece korsesi, kişiye özel hafif bir materyal olan plastikten üretilir ve adından da anlaşıldığı gibi sadece gece uyurken kullanılır. Kalıp alınmasında farklı teknikler uygulanır ve sırt bölgesine daha fazla baskı yapar.
En sık kullanılan skolyoz korseleri arasında Rigo-Cheneau korsesi kişiye özel asimetrik yapılır. Omurga eğriliklerine bası noktalarıyla tedavide etkili olan bu korse eğriliğin kaçması için boşluklu yapıya sahiptir. Son olarak Spine-Cor korsesi, yumuşak bez ve bantlardan üretilir. Gece korsesi ve bu korsenin yumuşak yapısı olduğu için skolyoz tedavisinde çok başarılı olduğu söylenemez.

Skolyoz Korsesi İçin Nasıl Ölçü Alınır?
Skolyoz korsesi ölçüsü alınırken alçılama tekniği ve bilgisayarlı ölçüm cihazları kullanılır. Öncelikle skolyoz hastası özel bir pano önüne getirilir ve bel yapısına belirli işaretlemeler konur. Daha sonra skolyoz korsesi için ölçü alırken şu aşamalar sırayla uygulanır:
- Bu işaretlemeler referans noktası kabul edilir ve hastanın çevre ölçüleri alınır.
- Ardından skolyoz hastasının takibi için fotoğrafları çekilir.
- Son olarak hastanın vücuduna alçılama yapılır ve vücudu saracak korsenin kalıbı çıkartılır.
- Bilgisayar ve kamera teknolojisi ile vücudun yüzeysel görüntüsü alınarak skolyoz korsesi için ölçü alınır.
Skolyoz Tedavisinde Skolyoz Korsesinin Önemi
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde korse kullanmak hastalığın daha da ilerlemesini engellediği gibi kişinin moralini bozacak kötü görüntünün de önüne geçer. Bilindiği üzere skolyoz hastalığı, omurganın sağa veya sola eğrilik yapması nedeniyle vücudun yamuk duruşuna neden olur. Bu duruş bozukluğu hastanın belinde ağrı yapabileceği gibi kötü görünüm yüzünden moralini de bozabilir. Skolyoz, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıksa da çocuk ve yetişkinlerde de görülür. Eğer hastanın skolyoz eğriliği 20-25 ila 45 derece arasındaysa skolyoz korse tedavisine başlanabilir.
Skolyozun Dereceleri Nelerdir?
Skolyozun numaraları olarak da adlandırılan dereceleri hastalığın hangi aşamada olduğunu anlamak açısından önemlidir. Hafif skolyoz, omurgadaki eğriliğin 10 ila 20 derecenin arasında olduğu durumlardır. Bu eğrilik tedavi gerektirmez ancak skolyoz ilerliyorsa egzersizler yapmak önemlidir. Derecelerine göre skolyoz tipleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Orta derece skolyoz, eğriliğin 20 ila 45 derece arasında olduğu skolyoz tipidir. Hafif semptomlar gösterdiği için cerrahi işlem gerektirmeden korse tedavisine başlanır.
- Şiddetli skolyoz, eğriliğin 45 derece üzerinde olduğu skolyoz tipidir. Bu noktada skolyoz korsesi kullanmak da fayda etmeyeceği için skolyoz ameliyatına başvurulur.
Skolyoz Korsesinin Avantajları Nelerdir?
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde skolyoz korsesinin faydaları, kişinin omurga eğriliğini zahmetsiz ve acı çekmeden tedavi etmesine yardımcı olur. Skolyozu olan hastalar, gündelik hayatında eğriliğin ilerlememesi için korse ile vücudunu koruyabilir. Genellikle kıyafet içine giyilen tipte olduğu için skolyoz korsesi dışarıdan görünmeden rahatlıkla kullanılabilir. Erken tanı konulmuş skolyoz hastalarında korse sayesinde eğrilik ilerlemez ve hastanın ameliyat olmasına gerek kalmaz. Skolyoz sorununu daha uygun maliyetli ve bıçak altına yatmadan tedavi etmek için skolyoz korsesi kullanılmalıdır.
Skolyoz Korsesi Zararlı Mı?
Skolyoz korsesi İle skolyoz tedavisinde skolyoz korsesinin zararları genellikle basit yan etkiler şeklindedir. Orta ve hafif ilerlemiş skolyoz vakalarında doktor tavsiyesi ile korse kullanımına başlanır. Vücut korseye alışkın olmadığı için tedavinin başlarında biraz rahatsızlık hissedilmesi normaldir. Bunun dışında bazı vakalarda ciltte kızarıklıklar ve baskıya bağlı olarak yaralar oluşabilir. Bunları önlemek için skolyoz korsesinin takılmadığı zamanlarda vücuda hafifçe masaj yapmak faydalı olur.

Skolyoz Korsesi Fiyatı
Skolyoz korsesi fiyatı ürünün yapıldığı malzemeye ve kullanım tipine göre farklılık gösterir. Çocuk ve yetişkinler için ayrı ayrı tasarlanan skolyoz korsesi kişiye özel üretilen medikal ürünlerdendir. Bu nedenle skolyoz korsesi fiyatları bakımından kendi bütçenize uygun olan modeli bulabilirsiniz. Skolyoz belirtisi olan kişiler öncelikle doktora başvurmalı ve skolyozun derecesine göre korse kullanıp kullanmayacağına karar vermelidir. Doktor tavsiyesi ile skolyoz korsesi kullanarak tedaviye başlanabilir.
Sonraki Makale: Kişiye Özel Tabanlık Ne İşe Yarar
Vikipedi: Skolyoz