Protez Kol Takılmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Protez kol almadan önce bilinmesi gerekenler ampute olan her hastayı yakından ilgilendirir. İş veya farklı kazalarda kişinin yaralanması sonucu ampütasyon ameliyatı olması kol kaybına neden olabilir. Eksik kol yerine medikal tedavi yöntemi arayanlar kol protezi takmayı tercih edebilir. Gerçek kolun işlevsel ve görünüm özelliklerini taklit eden bu protezlerin çok farklı sayıda modeli vardır. Protez kol takılmadan önce mutlaka göz önünde bulundurulması gereken detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Protez Kol Nedir?
Kol protezi olarak da adlandırılan protez kol, bir kaza sonucu uzvunu kaybeden veya doğuştan kolu olmayan hastalara uygulanan yapay uzuvdur. Kol protezı takılmasında ampütasyon ameliyatı (uzuv kesilmesi) geçiren kişilerin seviyesine göre protez seçilmesi çok önemlidir. Bu şekilde bazı kriterlere göre yapılan kol protezi seçimi sonucunda protezden maksimum verim elde edilmesi mümkün hale gelir. Yapay uzuv olsa da kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda iyileştiren kol protezi her hastanın kendi vücut ölçüsüne göre üretilir.
Protez Kol Çeşitleri
Protez kol türleri, birbirine benzer materyalden üretilse de sahip oldukları özellikler bakımından 3 farklı sınıfa ayrılır. Her kol protezi çeşidi kendine has özelliklere ve avantajlara sahiptir. Maliyet ve işlevsellik açısından birbirinden farklı olan kol protezi çeşitleri şunlardır:
- Biyonik (çipli) kol
- Myo elektronik kol protezi
- Kozmetik (silikon) kol protezi
- Hidrolik kol protezi
Biyonik Kol Özellikleri
Biyonik kol protezi, hastanın omuzda aşağı olan kısımda kaybedilen tüm uzuvlara uygulanabilir. Biyonik kollar, el ve bilek başta olmak üzer dirsek ve omuz bölgesinden takılabilir. Tamamen biyonik olan bu protezler çipli sisteme sahiptir. Hastaya uygulanacak soket içine yerleştirilen mikro çip teknolojisi sayesinde kas hareketine bağlı olarak protez hareket eder. Biyonik kolların çalışma sistemi kas hareketine bağlıdır ve kullanımı çok kolaydır.
Biyonik kol protezinin tercih edilmesinde en önemli özellik, bir elin işlevinin yüzde 33’üne sahip olan başparmakta elektronik olmasıdır. Bu yüzden gerçek bir elin yapabildiği tüm sıkma ve tutma hareketlerini biyonik kol yapabilir. Ayrıca biyonik kollarda 5 parmak birbirinden bağımsız motor ile çalışarak 12’den 32’ye kadar fonksiyon seçimi yapar. Biyonik kol protezlerinde hastanın ten rengine göre verilen silikon eldivenle birlikte estetik görünümle kullanılması mümkündür.

MYO Elektronik Kol Protezi Özellikleri
Myo elektronik kol protezleri, uzuv kaybı yaşayanların en çok tercih ettiği protez kol çeşitlerindendir. Bu protezler tamamen elektronik sistemle çalışır ve el, bilek, dirsek ve omuzdan itibaren takılabilir. Hastanın vücuduna takılacak soketin içinde kas hareketlerine göre çalışan bir sistem bulunur. Kullanımı son derece kolay olan Myo elektronik kol protezi tasarımında sadece 3 parmak hareketli olup diğer 2 parmak gerekli pozisyonda sabittir. Buna rağmen 3 hareketli parmakla gerçek elin yapabildiği tüm tutuş ve kavramaların hepsini yapabilir.
MYO Elektronik Kol SGK Ödemesi Ne Kadar?
Myo elektronik kol devlet ödemesi her yıl belirlenen oranda değişiklik gösterir. SGK mevzuatlarına göre protez Myo elektronik kol takmak isteyen hastalar sigortalıysa devlet ödemesi imkanından yararlanabilir. Takılacak Myo elektronik kol protezinin modeline ve fiyatına bağlı olarak SGK ödemesi 12 bin TL ile 20 bin TL arasında yapılmaktadır. İş kazası sonrası uzvunu kaybeden kişilerin Myo elektronik kol taktırma maliyetlerini iş yerinde sigorta karşılamaktadır.
Silikon Kol Protezleri
Silikon kollar, diğer kol protezleri ile birlikte kullanım özelliğine sahiptir. Ampütasyon ameliyatı sonrası kayıp uzvu için protez kullanmak isteyenlerin diğer bir seçeneği silikon kollardır. Kozmetik protez olarak da bilinen bu seçenek, biyonik kol ve myo elektronik kol protezi dışında tercih edilebilir. Kozmetik yani silikon kol protezi işlevsiz olup sadece estetik kaygısı yaşayan hastaların kullanımına özel üretilir. Farklı boyutlarda üretilen silikon kol protezleri görünüm bakımından hastanın kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur.
Protez Kol Seviyeleri Nelerdir?
Protez kol ölçüleri, uzun kaybının yaşandığı bölgeye göre farklı seviyelerde ayarlanır. El, bilek, dirsek ve omuz bölgesinden takılan protez kollarda seviye farklılığına dikkat edilmelidir. kol protezdan maksimum verim almak için kol protezi seviyeleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir:
- Dirsek altı kol protezleri
- Dirsek üstü kol protezleri
- Omuz dezartükilasyon protezleri
Dirsek Altı Protez Kol Çeşitleri
Dirsek altı kol protezi adından da anlaşılacağı üzere hastanın dirsek ekleminin altından takılır. Dirsekten veya bilekten uzuv kaybı yaşayan hastaların kullanımına özel olarak üretilir. Dirsek altı kol protezi çeşitlerinin öne çıkan özellikleri şunlardır:
- Myo elektronik sistem uygulanabilir.
- Biyonik sistem talep edilmesi halinde uygulanabilir.
- Hastanın kendi ten rengine en yakın renk seçeneğinde tasarlanır.
- Hiçbir cerrahi operasyon gerektirmeden takılır.
Dirsek Üstü Protez Kol Çeşitleri
Diresek üstü kol protezi çeşitlerindeyse bağlantı noktası kolun dirsekten yukarıda olan kısmıdır. Dirsek eklemi ile omuz arasında uzuv kaybeden hastalar bu protez sayesinde gerçek bir kolun tüm işlevsel özelliklerini geri kazanabilir. Dirsek üstü protez kol çeşitlerinde Michelangelo kol protezi de dahil şu özellikler mevcuttur:
- Talebe göre Myo elektronik sistem veya biyonik sistem uygulanabilir.
- Hastanın ten rengine en yakın renkte protez tasarlanır.
- Hiçbir ameliyat gerektirmeden pratik şekilde takılıp kullanılabilir.
- Dirsek ekleminin yerine yapılacak eklem tercihine göre elektronik ve mekanik olarak farklı seçenekleri vardır.
Omuz Dezartükilasyon Protezi
Omuz dezartükilasyon protezi, hastanın omuzdan itibaren kol kaybı yaşaması halinde uygulanır. Myo elektronik sistem ve biyonik sistem şeklinde isteğe bağlı olarak uygulanabilir. Bu protezler omuz ve dirsek eklemi için hastanın tercihine göre mekanik veya elektronik eklem seçenekleriyle kullanılır. Omuz dezartükilasyon protezinin takılması için cerrahi bir operasyon gerekli değildir.

Protez Kol Takmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Protez kol takmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Protez, vücutta kol eksikliğini tamamlamak ve eksik kolun yerini almak için kullanılan bir medikal cihazdır. Protezler kolların işlevselliğini geri kazandırmada ve kişinin yaşam kalitesini arttırmasında önemli bir katkı verebilir. Farklı model ve çeşitlerde üretilen kol protezi satın almadan önce bu medikal ürünler ile ilgili tüm detayları bilmekte fayda vardır.
Protezin Rahatlığını Test Edin
Protez kol rahatlığı konusunda önceden bilgi sahibi olmanız tavsiye edilir. Eğer kol kaybından sonra hareketli bir yaşam süreceksiniz protezle hareket etmenin rahatlığını tecrübe etmeniz önerilir. Böylelikle önceden kol protezi kullanmanın nasıl bir etki yarattığını bilerek size en uyumlu kol protezini seçebilirsiniz. Protezin rahat olması, bunu kullanırken maksimum verim almanızı sağlar.
Protezi Nasıl Kullanılacağını Öğrenin
Protez kolun kullanımı her modelde farklılık gösterebilir. Temelde benzer materyalden üretilen protez kollar biyonik, elektronik ve mekanik sistemlere sahiptir. Her sistemin kullanım süreçleri ve özellikleri birbirinden farklıdır. Bu yüzden kol protezi satın almadan önce tüm modellerin kullanım özelliklerini, avantaj ve dezavantajlarını iyi araştırın. Doktorun tavsiye ettiği protez kolun kullanım yöntemini iyice öğrenin.

Protez Kol Maliyetleri Hakkında Bilgi Toplayın
Protez kol maliyetleri, medikal ürünün biyonik, elektronik ve dinamik olmasına göre farklılık gösterebilir. Protez kol fiyatları hakkında detaylı bilgiye sahip olarak kendi bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun seçimi yapabilirsiniz. Protez kol takılmadan önce maliyetleri araştırmazsanız sizin için en ideal medikal desteğin hangisi olduğuna karar verirken sorun yaşayabilirsiniz.
Sonraki Makale: Skolyoz Korsesi İle Skolyoz Tedavisi
Vikipedi: Protez