protez bacak

Protez Ayak Protez Bacak

protez ayak
Protez Ayak Protez Bacak 7

Protez ayak protez bacak, hastalık ve kaza gibi durumlarda kişinin uzuv eksikliği yaşaması halinde bunu gidermek için kullanılan yapay uzuvdur. Amputasyon seviyesine göre diz altı protez, diz üstü protez ve diz dezartikasyon gibi farklı kategorilerde çok sayıda Protez ayak protez bacak vardır. Hastalık veya kaza sonrası uzvu kesilmesi gereken hastalar, yaşamının devamında protez ekipmanlar kullanarak bu eksikliğini bir şekilde giderebilir. Protez ayak veya bacak olarak adlandırılan bu medikal ürünler ile ilgili detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Protez Ayak Protez Bacak Nedir?

Protez ayak protez bacak, uzuv kesilmesi yaşayan hastaların gerçek ayağını taklit eden protez uzuvlara denir. Gerçek bacağın işlevselliğini ve görüntüsünü taklit eden, hastaların kaza sonrası yeniden yürümesini sağlayan medikal cihazlardır. Sağlıklı bir bacağın işlevsel ve görünüm özelliklerine mümkün olan en iyi seviyede benzeyecek şekilde tasarlanırlar. Protez ayakların görünüş ve kullanışlılık bakımından pek çok farklı modeli vardır.

Protez Ayak Protez Bacak Çeşitleri

Protez ayak protez bacak türleri, kişinin kesilen uzvunun yerine göre farklı çeşitlere ayrılır. Ampute yani uzuvları kesilmiş kişiler, bacak protezi kullanarak özgürce ve desteksiz olarak yürüyebilirken bazı amputeler yürüteç gibi desteklere ihtiyaç duyar. Protezden mümkün olan en iyi verimi alabilmek için protez bacak modeli seçerken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Protez ayak çeşitleri genellikle şunlardan oluşur:

  • Diz altı protez bacak modelleri
  • Diz üstü protez bacak modelleri
  • Diz dezartikülasyon
  • Silikon protez ayak modelleri
protez ayak
Protez Ayak Protez Bacak 8

Diz Altı Protez Ayak Protez Bacak Çeşitleri

Diz altı bacak protezleri ülkemizde ve dünyada medikal ürünler imalatında en iyi teknoloji sahip markalar tarafından piyasaya sürülüyor. Bu protezler adından da anlaşılacağı üzere diz altından başladığı için buna uygun ampute hastaların kullanımı için üretilmiştir. Diz altı protez bacak çeşitleri kendi içinde farklı türlere ayrılır:

  • Aktif ve pasif vakumlu protezler
  • Pin sistemli ve kilitli protezler
  • Soft soketli protez ayak

Diz Üstü Protez Ayak Protez Bacak Çeşitleri

Diz üstü bacak protezleri he ihtiyaca uygun olacak şekilde üretilir. Dizin üst kısmından ampute olan hastaların kullanımına en uygun tasarıma sahiptir. Tıpkı diz altı protezlerde olduğu gibi diz üstü protezlerin de kendi içinde farklı çeşitleri bulunur:

  • Hidrolik eklemli diz üstü protezler
  • Fren veya kilit eklemli diz üstü protezler
  • Mikro işlemcili diz eklemli diz üstü protezler (biyonik protez bacak)

Diz Dezartikülasyon Protez

Diz dezartikülasyon protez çeşitleri farklı diz eklemleri için kullanım imkanına sahiptir. Her türlü diz ekleminde diz dezartikasyon boyutunda özel olarak üretilen bu protezlerin seçiminde uzmanlara danışılmalıdır. Ampute hastalar gerçek bacağın işlevsel ve görüntü özelliklerine çok benzeyen protez bacak seçiminde diz dezartikasyon türünü tercih edebilir.

Silikon Protez Ayak

Silikon protez ayak modelleri protez bacaklar ile uyumlu şekilde kullanılacak özelliklere sahiptir. Protez bacak kullanımında estetik kaygı içinde olan hastalar, rahatça kullanım avantajı elde etmek için silikon protez ayak protez bacak tercih edebilir. Silikon protezler, tasarım anlamında yüzde 95 oranında diğer organlara benzerlik gösterir. Silikon protez ayaklar da kişiye özel olarak üretilip hastanın gerçek ayağına en benzer şekilde tasarlanabilir.

protez ayak
Protez Ayak Protez Bacak 9

Protez Bacak Modelleri Fiyatı

Protez bacak modelleri fiyatı, ampütasyon sonucu hastanın protez ekipman kullanım durumuna göre karşılaştığı maliyetlerdir. Her medikal üründe olduğu gibi protez bacak veya protez ayak fiyatları da bazı kriterlere göre değişiklik gösterir. Diz altı ve diz üstü olarak tercih edilen protez fiyatları en düşük 15 bin TL civarında bir maliyete sahiptir. Protez ayak protez bacak fiyatları 15 bin liradan başlayıp biyonik çipli modellerle birlikte 760 bin TL’ye kadar çıkabilir. Her hasta kendi kullanım ihtiyaçlarına ve bütçesine göre protez bacak seçimi yapabilir.

Protez Ayak Protez Bacak Ne Zaman Takılır?

Protez ayak protez bacakk taktırmak isteyen hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de protezlerin kullanım sürecidir. Protez ayak ihtiyacı olan ampute hastalar, gerekli ölçümlerin alınmasından yaklaşık 2-3 ay sonra protez ayak alabilir. Hastaların ameliyat sonrası iyileşme süresi ne kadar çabuk olursa protez bacak kullanması o kadar kolay gerçekleşir. Hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecini belirleyen kriterler arasında şunlar vardır:

  • Hastanın fiziksel özellikleri
  • Hastanın bandajlama uygulaması
  • Hastanın düzenli egzersiz yapması

Protez Bacakla Hemen Yürünür Mü?

Protez ayak protez bacakla yürümek sanıldığı kadar sancılı bir süreç değildir. Bazı ampute hastalar, protez bacak kullanarak koltuk değneği ve yürütme araçları olmadan daha rahat hareket edebilir. Hastalar ameliyattan sonra doktor tavsiyesine uyarsa ve egzersizlerini düzenli olarak yaparsa kısa sürede protez bacakla yürümeye başlayabilir. Protez bacakla yürüme sürecinde şu aşamalara dikkat edilmelidir:

  • Hastanın bacak ölçüleri alınır ve geçici soket yapımına başlanır.
  • Kısa sürede yapılan geçici soket hastaya uygulanır ve en fazla 1 haftalık süreçte güdüğün protez bacağa uyumu takip edilir.
  • Soket hastada vurma ve acıtma yapıyorsa bu sorun ortadan kaldırılır.
  • Sokete dair tüm problemler giderildikten sonra karbon fiber maddeden kalıcı soket üretilir.
  • Bu işlemler hastanın aktivite durumuna göre bir hafta ile 20 gün arasında sonuçlanır.

Protez Bacak Neden Yapılır?

Protez ayak protez bacak imalatı yapan firmalar medikal sektörde kullanılan ve insan sağlığına zararlı olmayan maddelerden parça üretmektedir. Protez ayakların imalatında en çok kullanılan malzeme karbon fiberdir. Diğer metallere göre hem daha hafif hem de daha dayanıklı olan karbon fiber protez bacaklarda sık sık tercih edilir. Bunun dışında protez bacak çeşitlerinde farklı malzemelerden yapılmış modeller de bulunmaktadır.

protez ayak
Protez Ayak Protez Bacak 10

Protez Bacak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Protez ayak protez bacak seçimi yaparken bazı kriterleri mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Protezden mümkün olan en iyi verimi alabilmek için şunlara dikkat etmek önemlidir:

  • Güdük uç bölgesinde yeterli yumuşak doku var mı?
  • Güdük ucunda kemik çıkıntısı var mı?
  • Uzuvdaki cilt durumu nasıl?
  • Güdük ucunda ve çevresinde sancılı hassasiyet var mı?
  • Diğer bacağınız ne kadar sağlıklı?
  • Hastanın ameliyat olmadan önceki hareketlilik seviyesi
  • Hastanın hareketlilik seviyesi
  • Ampute olmanın sebepleri
SGK Protez Bacak Ödemesi Ne Kadar?

SGK protez bacak ödemeleri her yıl belirlenen oranda değişiklik gösterir. 2023 yılındaki mevzuata göre ödemelerin protez bacağın türüne göre farklı olduğu görülmektedir. Yeni yılda SGK’nın protez bacak tedavisinde karşıladığı miktar şöyledir:

  • Diz altı protez için 5 bin 500 TL ile 12 bin TL arasında ödeme yapılır.
  • Diz üstü protez için 7 bin 500 TL ile 44 bin TL arasında ödeme yapılır.
  • SGK sigortalı çalışandan yüzde 20, emekli çalışandan yüzde 10 kesinti yapar.

Ayak protezinde devletin karşılama miktarı belirli şartlara göre değişiklik gösterir. Sigortalı hastalar için SGK’nın protez bacak ödemesinde örnek hesaplama şöyle yapılır: Hastanın 15 bin TL değerinde diz altı protez bacak satın almak istediğinde SGK 12 bin TL ödeme yapar. Hasta sigortalı olduğu için yüzde 20 kesinti imkanıyla birlikte 9 bin 600 TL ödeme belirlenir. Böylelikle hasta sadece 5 bin 400 TL ödeyerek 15 bin TL’lik protez bacak kullanmaya başlayabilir.

Sonraki Makale: Protez ayak fiyatları

Vikipedi: Protez

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scan the code