afo

Afo Nedir ve Neden Kullanılır?

afo
AFO nedir ve neden kullanılır

Afo nedir? Afo kullanımı, ayak bileğinden yaralanan ve tedaviye ihtiyaç duyan kişilerin tercih ettiği bir medikal destektir. Afo, sadece darbelere bağlı olarak gelişen yaralanmalarda değil nörolojik hastalıklarda da kullanılabilir. Afo çeşitleri nedenlere bağlı olarak hastanın ayağında hareket kaybı ve yürüme problemleri olması durumunda kas zayıflığını desteklemek için kullanılan ortezlerdir. Alt ekstremite ortezi olarak bilinen afoların birbirinden farklı materyalden üretilmiş çeşitleri vardır.

Afo Nedir?

 

Afo nedir? Ankle Foot Ortez olarak tanımlanan medikal ürünler ülkemizde kısaca afo olarak bilinir. Afo, ayak bileği ortezi olup hastanın ayak bileğinden yaşadığı sorunların tedavisinde kullanılır. Afo nedir sorusunun yanıtını verirken ankle foot ortez tanımının baş harflerinden yapılmış bir kısaltma olduğu görülebilir. Diz altından başlayıp ayağı da içine alan, bazı modellerde ise ayak tarak kemiklerinin ucuna kadar uzanan ekstremite ortezleridir. Afolar bazı modellerde parmaklara kadar uzanır. Genellikle plastik malzemeden üretilen afoların pek çok farklı çeşidi vardır.

Ayak bileği eklemleri bacak ve ayağı düzgün pozisyonda tuttuğu için bu eklemin desteklenmesinde afo kullanılır. Bu medikal ürün 90 derece drosfleksiyonda stoplamak ve yürüyüş konforunu arttırmak konusunda son derece etkilidir. Hastanın yaşına ve eklemdeki deformasyona bağlı olarak ayakta durmasını kolaylaştırır. Normal yürüme paternine uyumlu afo sayesinde yürüyüş konforu artar.

afo ortez
Afo Nedir ve Neden Kullanılır? 7

Afo Ne İçin Kullanılır?

 

Afo nedir? Afo kullanılan hastalıklar genellikle ayak bileği ekleminde yaşanan deformasyona bağlı sorunlardır. SP tedavisinde sık sık kullanılan afonun anlamı ayak bileği ortezidir. Alt ekstremite patolojilerinde yaygın olarak kullanılır. Medikal ürün sektöründe küçük büyük demeden herkesin ihtiyaç duyduğu bir ekipman haline gelen afonun kullanıldığı hastalıklar şunlardır:

  • Omurilik travması
  • Spina Bifida
  • Serebral palsi
  • Düşük ayak
  • Hemipleji
  • Hemiparezi
  • Diz genu recurvatum

Bu tür hastalıklarda ve nörolojik tedavilerde hastaların afoya ihtiyacı olabilir. Afolar, hastanın ölçüleri alındıktan yaklaşık 1 hafta sonra teslim edilir ve hasta bunları kullanmaya başlayabilir. Herhangi bir yaş sınırı olmadan üretilen afolar, reçete edilmesi halinde her yaştan hasta için özel ölçülerde üretilip kullanılabilir.

Afo Nedir Nerelerde Kullanılır?

 

Afo nedir nerelerde kullanılır? özellikle dışarıdan gelecek darbelere karşı eklem bölgesini korumak için önemli fırsatlar sunar. Ayakta durmayı sağlama ve normal yürüme paterni koruma konusunda avantajlı olan afo kullanım amaçları şunlardır:

  • Ayak ve ayak bileği bölgesinde deformiteyi önlemek
  • Ayak bileğinde meydana gelen deformasyonu düzeltmek
  • Ayakta sağlam bir şekilde durmayı kolaylaştırmak
  • Normal yürüme paterni sağlamak
  • Ayak hareketlerinde güvenli ambulasyonu sağlamak
  • Normal eklem pozisyonunu korumak
  • Normal eklem açıklığını koruyup geliştirmek
  • Spastisiteyi azaltmak
  • Eklem mekaniğine destek sağlamak
  • Fonksiyonel kapasiteyi arttırmak

Afo nedir? Afo yani ayak bileği ortezinin kullanımında en çok merak edilen konular arasında dayanıklılık konusu da öne çıkıyor. Afonun üretildiği malzemenin durumu ve kişinin kullanım amacına göre afoların kullanım ömrü farklılık gösterebilir. Ortez modellerine göre afo kullanımı ortalama 1 yıldır. Dinlenme amaçlı kullanılan ortezler sadece pozisyonu koruduğu için daha uzun süre kullanım avantajına sahiptir. Ancak yürüyüş ve hareket amaçlı afolar zaman içinde yıpranma payı ile birlikte ortalama 1 yılda eskiyip kullanım ömrünü doldurabilir.

afo
Afo Nedir ve Neden Kullanılır? 8

Afo Modelleri

 

Afo nedir? Afo modelleri kullanım amacına ve bu medikal ürünlerin imalatında kullanılan malzemenin çeşidine göre birbirinden farklılık gösterir. Her afo modelinde farklı materyal kullanılması ürünlerin kullanışlılık bakımından avantajlı olmasını sağlar. Medikal ekipman sektöründe sık sık tercih edilen afo çeşitleri arasında şunlar en çok kullanılan modellerdir:

  • Silikon afo
  • Karbon afo
  • Metal afo
  • Plastik afo

Plastik, metal ve kompozit maddeden üretilen ayak bileği ortezleri farklı tasarımlara sahiptir. Afo kullanımında eklemli ve eklemsiz modeller tercih edilebilir. Afo üretiminde hazır modeller satılmasının yanı sıra kişiye özel ölçü alınarak da üretim yapılmaktadır.

Eklemli ve Eklemsiz Afo Modelleri

 

Afo nedir? Eklemli ve eklemsiz afo modelleri hastanın kullanım ihtiyaçlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Eklemsiz afo modellerin yürüme sırasında ayak bilenğini çok döndüğü durumlarda tercih edilir. Eğer ayak bileğini saran kaslarda kuvvet kaybı çoksa eklemsiz afo modelleri tercih edilmelidir. Böylelikle ayak bileği sabitlenmiş olur ve yürüme konforu artar.

Öte yandan eklemli afo modellerinde ise düşük ayak hastalığının tedavisi amaçladır. Fizyoterapistlerin düşük ayak olarak adlandırılan sağlık sorunu yaşayan kişilere  tavsiye ettiği afo türü eklemli afolardır. Bu modeller düşük ayaktan kaynaklanan hareket kaybının olduğu durumlarda ayak hareketini destekler. Eklemli afolar belirlenen açılarda ayak bileğini desteklediği için hareketin en iyi koşulda gerçekleşmesi sağlanır.

afo
Afo Nedir ve Neden Kullanılır? 9

Plastik Afo Modelleri

 

Plastik afo çeşitleri yürüyüş ortezi arayan hastaların en çok tercih ettiği modeller arasında yer alır. Plastik afolar diğer modellere göre düşük maliyetli olmasının yanı sıra işlevsellik bakımından da avantajlıdır. Bu yüzden afo çeşitlerinde plastik malzeme kullanılması oldukça yaygındır. Afo üretiminde en çok termoplastik malzemeler kullanılır. Plastik afo modelleri arasında kullanılan malzemelere göre şu çeşitler vardır:

  • Yüksek yoğunluklu polietilen malzemeden üretilen afolar
  • Düşük yoğunluklu polietilen malzemeden üretilen afolar
  • Polipropilen malzemeden üretilen afolar
  • Karbon kompozit malzemeden üretilen afolar

Bu afo modellerinde malzeme kalitesi ne kadar yüksek olursa medikal ürünün kullanım ömrü de o kadar fazla olacaktır. Afo kullanımı genellikle ortopedi ve fizik tedavi hekimleri tarafında reçete edilir. Fizyoterapistler, gerekli olması halinde hekimler ile birlikte hastalara ortez kullanma tavsiyesinde bulunabilir. Plastik afo modeli seçiminde hastanın mevcut kullanım ihtiyaçları ve maliyet hesaplaması yapılmalıdır.

Afo Ayakkabı ile Birlikte Kullanılır Mı?

 

Afo ile ayakkabı giymek bu ortezleri kullanmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Ayak bileğinde yaşadığı sorun nedeniyle ortez kullanmak durumunda olanlar, bazı koşullarda ayakkabı ile birlikte afo giyebilir. Afo ile ayakkabıyı birlikte kullanmak çoğu azman afo modeline ve özelliklerine bağlıdır. Normal ayak numaranızdan birkaç numara büyük spor veya yürüyüş ayakkabısı tercih ederseniz afo ile birlikte kullanabilirsiniz. Yürüyüş ayakkabılarıyla plastik afo kullanımı son derece normaldir. Ayrıca sadece ortez kullanımı için üretilen afo ayakkabı modelleri de vardır. Bu seçeneklere rağmen afo ile giymeye uygun ayakkabı bulamazsanız, afo ayakkabısı üreten yerlerden kendi ölçülerinize göre ayakkabı tedarik edebilirsiniz.

SGK Afo Ortezi Ödeme Fiyat Listesi

Afo devlet desteği her sene SGK mevzuatına göre değişiklik göstermektedir. Afo kullanmak isteyenler sigortalı olmaları halinde SGK’dan ödeme avantajını kullanabilir. En güncel rakamlara göre SGK afo ödeneği fiyat listesi şu şekildedir:

Plastik istirahat moldu pafo SGK ödeneği 165 TL
Yüksek yoğunluklu plastik yürüyüş moldu subra malleolar pafo SGK ödeneği 165 TL
Yüksek yoğunluklu plastik yürüyüş moldu kpafo SGK ödeneği 195 TL
Kendinden eklemli pafo SGK ödeneği 243 TL
Yüksek yoğunluklu plastik yürüyüş moldu harici eklemli SGK ödeneği 278 TL
Sgk afo ödemeleri

Afo fiyatları, bu medikal ürünlerin imalatında kullanılan malzemelere, özelliklerine ve modellerin göre farklılık göstermektedir. Kişiye özel olarak hazırlanan afolar sayesinde yürüyüş veya ayakta durmak çok daha konforlu hale gelir. Her yaştan hastaların kullanımına sunulan afolar plastik veya farklı malzemeden üretilebilir. Kişiye özel ölçü prova gerektiren afo çeşitleri, diğer modellere göre daha pahalıdır.

Sonraki Makale: Protez Kol Takılmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scan the code