Afo Nedir ve Neden Kullanılır?
Afo, farklı nedenlere bağlı olarak hastanın ayağında hareket kaybı ve yürüme problemleri olması veya spastisite durumunda kas zayıflığını desteklemek için kullanılan ortezlerdir. Alt ekstremite ortezi olarak bilinen afoların birbirinden farklı çeşitleri vardır.
Afo, ayak bileği ortezi olup hastanın ayak bileğinden yaşadığı sorunların tedavisinde kullanılır. Diz altından başlayıp ayağı da içine alan, bazı modellerde ise ayak tarak kemiklerinin ucuna kadar uzanan ekstremite ortezleridir. Genellikle plastik malzemeden üretilen afoların pek çok farklı çeşidi vardır. Ayak bileği eklemleri bacak ve ayağı düzgün pozisyonda tuttuğu için bu eklemin desteklenmesinde afo kullanılır.
Afo ortezinin en büyük amaçlarından biride ayak bileğini 90 derece drosfleksiyonda stoplamak ve yürüyüş konforunu arttırmaktır.Yaşa ve eklemdeki deformasyona bağlı olarak hastanın, ayakta durmasını kolaylaştırır.Normal yürüme paternine uyumlu afo sayesinde yürüyüş konforu artar.
Afo Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?
Afo kullanılması gereken hastalıklar genellikle ayak bileği ekleminde yaşanan deformasyona bağlı sorunlardır. Spastisite tedavisinde sık sık kullanılan afo ortezinin en büyük amacı ayak bileğini 90 derecede sabitlemektir. Afo ortezinin kullanıldığı hastalıklar şunlardır:
- Omurilik travması
- Spina bifida
- Serebral palsi
- Düşük ayak
- Hemipleji
- Hemiparezi
- Diz genu recurvatum
Bu tür hastalıklarda ve nörolojik tedavilerde hastaların afo’ya ihtiyacı olabilmektedir. Afolar, hastanın ölçüleri alındıktan yaklaşık 1 hafta sonra teslim edilir ve hasta bunları kullanmaya başlayabilir. Herhangi bir yaş sınırı olmadan üretilen afolar, reçete edilmesi halinde her yaştan hasta için özel ölçülerde üretilip kullanılabilir.
Afo Modelleri Nelerdir?
Afo modelleri, kullanım amacına göre farklılık gösterir. Afo çeşitleri şunlardır:
- Eklemsiz Afo
- Eklemli Afo
- Karbon Afo
- Refleks Afo
- Yaprak Afo
- Leaf Spring Afo
- İstirahat afo
Bazı afo modelleri hazır olarak satın alınabilir fakat hazır afo’lar kişiye özel olarak üretilmediği için sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Afo ortezlerinin tamamen kişiye özel olarak üretilmesi gerekmektedir.
Eklemli Ve Eklemsiz Afo Farkı Nedir?
Afo, hastanın kullanım ihtiyaçlarına göre farklı özelliklere sahip olabilir. Eklemsiz afo, yürüme sırasında, ayak bileğinin çok döndüğü durumlarda tercih edilir. Eğer ayak bileğini saran kaslarda kuvvet kaybı çoksa eklemsiz afo modelleri tercih edilmelidir. Böylelikle ayak bileği sabitlenmiş olur ve yürüme konforu artar.
Öte yandan eklemli afo modellerinde düşük ayak hastalığının tedavisi de amaçladır. Düşük ayak sorunu yaşayan kişilere tavsiye edilen afo türü eklemli afolardır. Bu modeller düşük ayaktan kaynaklanan hareket kaybının olduğu durumlarda ayak hareketini destekler.
Afo Ayakkabı ile Birlikte Mi Kullanılır?
Afo ile ayakkabı giymek bu ortezleri kullanmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Ayak bileğinde yaşadığı sorun nedeniyle afo kullanması gereken kişiler, ayakkabı ile birlikte afo giyebilirler.
Afo ile ayakkabıyı birlikte kullanmak çoğu zaman afo modeline ve özelliklerine bağlıdır. Normal ayak numaranızdan 1 veya 2 numara büyük spor veya yürüyüş ayakkabısı tercih ederseniz afo ile birlikte ayakkabı kullanabilirsiniz. Ayrıca sadece afo kullanımı için üretilen ayakkabı modelleri de vardır.
Bu seçeneklere rağmen afo ile giymeye uygun ayakkabı bulamazsanız, afolarınızı yaptırdığınız yerden kendi ölçülerinize göre ayakkabı tedarik edebilirsiniz.
Uyguladığımız Bazı Afo Modelleri
Sıkça Sorulan Sorular
Eklemsiz Afo Nedir?
Eklemsiz afo, felç geçirmiş hastalarda felç sonrasında oluşan düşük ayak, yürüme esnasında ayak bileği ekleminde görülen aşırı dönme veya bilek kaslarında kuvvet kaybı gibi sorunları gidermek için kullanılır.
Eklemli Afo Nedir?
Eklemli afo, ayak bileği eklemlerinde kısıtlılık ve spasite nedeniyle kuvvet kaybı oluştuğunda ayağı daha da serbest bırakmak için kullanılan bir afo çeşididir.
Ayağın aşağı (plantar fleksiyon) gitmesini önler ve ayağını yukarı(dorsi fleksiyona ) çekemeyen hastaların yürümesi için önerilir.
Karbon Afo Nedir?
Karbon afo, düşük ayak rahatsızlığı yaşayan hastaların yürüyüş esnasında ayak bileğindeki eklem geriliğinden dolayı adımlarını anatomik bir şekilde atamayacak hale geldiği durumlarda kullanılır.
Bu durum da bulunan hastalara ihtiyaç duydukları her adımını anatomik bir adıma çevirerek yere sürtünme, takılma, ve takılıp düşme gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır.
Düşük ayak bileği tanısı olan hastalar için özel üretilen, Türkiye de hastalar tarafından en çok tercih edilen afo türüdür.
Kişiye özel olarak üretilen veya hazır olan karbon afo 120kg’a kadar taşıma kapasitesine sahiptir.
Refleks Afo Nedir?
Refleks Afo, düşük ayak sendromunda ayağı fonksiyonel pozisyonda tutarak yürüyüş sırasında ayağın sürüklenmesini engeller.
Bu ürün hazır bir üründür ve kişiye özel yapılmamaktadır.
Bu ürün hastanın ayak ve bacak ölçülerine göre yapılmadığı için kullanımı önerilmez çünkü her insanın anatomik yapısı farklıdır.
Yaprak Afo Nedir?
Yaprak afo, düşük ayak sendromunda ayağı fonksiyonel pozisyonda tutarak yürüyüş sırasında ayağın sürüklenmesini engeller.
Ürün, refleks afo ile aynı özellikleri taşır.
Bu ürün hazır bir üründür ve kişiye özel yapılmamaktadır.
Bu ürün hastanın ayak ve bacak ölçülerine göre yapılmadığı için kullanımı önerilmez çünkü her insanın anatomik yapısı farklıdır.
İstirahat Afosu Nedir?
İstirahat afosu, sinirsel ve kas hastalıklarına bağlı ortaya çıkan deformitelerin tedavisinde, dinlenme ve uyku anlarında ayağın 90 derecelik pozisyonunun korunması amacı ile kullanılır.
Afo Sgk Ödemesi Ne Kadar?
Sgk afo ödemesi 200 Tl ile 600 Tl arasında değişmektedir.
Afo Ayakkabısı Ne İşe Yarar?
Afo ayakkabısı ortopedik olmak zorunda değildir.
Kullanılan afo’nun boyutuna göre biraz daha büyük bir ayakkabı tercih edilmelidir.
Afo ayakkabı ile kullanılırsa deforme olma süresi daha da uzar ve yeni afo yaptırmak için bir süre daha beklenebilir.
Afo İçin Bir Yaş Sınırı Var Mı?
Herhangi bir yaş sınırı yoktur.
Reçete edilmesi durumunda her yaştan hastaya için uygulanabilir.
Afolar Ne Kadar Dayanır?
Afo ortezleri, ortalama 1 yıl süre ile kullanılmaktadır.
Hasta yetişkin ise ve afo deforme olmamışsa bu süre uzayabilir.
Hasta çocuk ise afo 1 yılı aşkın sürede kullanılmamalıdır.
Afo Ortezi Kimler Tarafından Önerilir Ve Reçete Edilir?
Gerekli durumlarda ortopedi ve fizik tedavi hekimleri tarafından reçete edilir.
Ayrıca fizyoterapistlerde gerekli durumlarda hekimlerle birlikte hastalarına ortez tavsiyesinde bulunmaktadırlar.
Ortez Siparişimi Verdim, Ne Zaman Teslim Alabilirim?
Ölçüleriniz alındıktan sonra yaklaşık 1 hafta içinde ortezinizi teslim alabilirsiniz.
Afo Ortezi Ölçüsü Nasıl Alınır?
Her ortezin özel ölçü alma teknikleri vardır.
Ortez ölçüleri çoğu zaman alçı yardımı ile negatif kalıp çıkartılarak alınır.
Ayrıca merkezimiz de uygun olan modeller için, 3d tarayıcı ile bacak ve ayak ortezi ölçüsü alınmaktadır.
Ölçü alma işlemi ortalama 25 dakika sürmektedir.
Afo Hangi Malzemelerden Üretilir?
Afo üretiminde yaygın olarak termoplastik malzemeler kullanılır.
Yüksek yoğunluklu polietilen, düşük yoğunluk polietilen, polipropilen ve karbon kompozit malzemler başlıca kullanılan malzemelerdir.
Ayrıca toka, yapışkanlı bantlar, soft kaplama ve taban lastikleri gibi sarf malzemeler de ortez yapımında kullanılabilir.
Kliniğimizde kullanılan tüm hammaddeler A+ kalite ürünlerdir.